ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Jonas Gummesson:Cirkeln sluts från det kalla krigets dagar

Jonas Gummesson
Utredaren Barbro Holmberg presenterade under måndagen hur civilt och militärt försvar ska samordnas, en utredning som pågått i sex års tid i olika former.
Utredaren Barbro Holmberg presenterade under måndagen hur civilt och militärt försvar ska samordnas, en utredning som pågått i sex års tid i olika former. Foto: Henrik Montgomery/TT

Försvarsmakten får vackert anpassa sig till det civila försvarets organisation, enligt utredningsförslag på måndagen. Att samordna civilt och militärt försvar för att uppnå ett sammanhållet totalförsvar är en blåkopia av försvarsberedningen.

Jonas Gummesson
Publicerad
Annons

Att få fram konkreta förslag om hur myndighetsansvaret för det civila försvaret ska organiseras har varit en utdragen process. När utredaren Barbro Holmberg, migrationsminister under Göran Persson, presenterade innehållet i betänkandet om ansvar, ledning och samordning i det civila försvaret på måndagen har den pågått i olika skepnader i sammanlagt sex års tid.

Redan i inriktningsbeslutet 2015 var ambitionen att återuppliva totalförsvaret och en fungerande beredskapsplanering, stegvis avvecklat under tövädersperioden efter det kalla kriget. Under pandemin har bristerna i exempelvis lagerhållning av mediciner och sjukvårdsmateriel kommit i öppen dager.

Laddar…