Sjunkna städers skatter visas i London

Stelen med det kungliga påbudet av Sais bärgas i havet på platsen för den antika staden Thonis Heraklion nära Nilens mynning i Medelhavet.
Stelen med det kungliga påbudet av Sais bärgas i havet på platsen för den antika staden Thonis Heraklion nära Nilens mynning i Medelhavet. Foto: Christoph Gerigk © Franck Goddio / Hilti Foundation

För över 1000 år sedan sköljde Medelhavet över de öar vid Nilflodens mynning där de båda egyptiska städerna Thonis-Heraklion och Canopus låg. De glömdes bort och återupptäcktes inte förrän på 1990-talet. Nu har arkeologiska fynd bärgats och deras historia berättas i British Museums utställning ”Sunken Cities: Egypt’s Lost Worlds”. Intendenterna Aurélia Masson-Berghoff och Daniela Rosenow har valt ut fem objekt.

Johan Deurell
Uppdaterad
Publicerad
Annons

London De två städerna grundades troligtvis på 600-talet f.Kr. på öar vid Nilens mynning. Thonis-Heraklion var ett av Egyptens viktigaste handelscentrum, medan Canopus var en vallfärdsort för att dyrka egyptiska gudar. Upptäckten av dessa städer har förändrat vår förståelse för kopplingen mellan antikens Grekland och Egypten.

– Ibland föreställer sig folk att när två kulturer blandas, så späs deras karaktär ut och försvagas. Den här utställningen visar det motsatta, säger utställningens huvudintendent Aurélia Masson-Berghoff.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons