Uefas drag för att slippa VAR-bråk

Uefas domarbas Roberto Rosetti, vänster, visade upp ett av de assisterande videodomarnas rum i samband med VM i Ryssland 2018. Arkivbild.
Uefas domarbas Roberto Rosetti, vänster, visade upp ett av de assisterande videodomarnas rum i samband med VM i Ryssland 2018. Arkivbild. Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Uefa vill minska risken för felaktiga domslut tagna med hjälp av VAR under fotbolls-EM.

En mer försiktig användning av videorepriser ska resultera i färre kontroverser under mästerskapet.

– Vi kan inte döma bort ett mål för offside om vi inte har bevis för att det är offside, säger domarbasen Roberto Rosetti.

David Hjorter/TT
Publicerad
Annons

I herrarnas fotbolls-VM i Ryssland för tre år sedan var det assisterande videodomarsystemet VAR en av de stora snackisarna. Tekniken har också varit föremål för frustration bland både spelare och ledare sedan dess, till exempel i engelska Premier League. Systemet, där domarna på planen får hjälp i sina domslut genom tv-bilder och analys av assisterande videodomare, har kritiserats för att dels resultera i för långa och för många spelavbrott i matcherna, men också för att vara felaktiga.

I EM-slutspelet, som inleds på fredagen, kommer VAR fortsatt att vara ett verktyg för domarna. Men systemet kommer att användas mer varsamt, till exempel i samband med offsidesituationer.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons