Krisen kan göra ”Årgång 2021” till prestigevin

De dyraste vinerna från Frankrike lär bli ännu dyrare.
De dyraste vinerna från Frankrike lär bli ännu dyrare. Foto: TT

President Macron måste agera för att rädda vingårdarna efter köldknäppen som slagit ut Frankrikes vinskörd, menar branschen. Samtidigt lär de exklusiva druvor som återstår bli ännu dyrare.

– Bourgogne-bubblan vi redan sett kan växa sig ännu större, spår Markus Målsäter, sommelier.

Publicerad
”Macron måste göra något” säger Julie Chéné Nyheim, affärsutvecklingsansvarig för vin på importföretaget Altia Scandinavia.

”Macron måste göra något” säger Julie Chéné Nyheim, affärsutvecklingsansvarig för vin på importföretaget Altia Scandinavia.

Foto: Altia
Thomas Muncke/DPA
Foto: Thomas Muncke/DPA
Annons

Ett rekordlitet utbud från ett av världens mest prominenta länder när det kommer till vinproduktion. Det kan bli resultatet av den plötsliga frost som slagit till mot flera vindistrikt i Frankrike. I bland annat Bordeaux, Champagne och Bourgogne bedöms de kalla aprilnätterna ha fått en tredjedel av Frankrikes totala vinskörd att stryka med. I internationella medier beskrivs branschen vara i chock och sorg.

Men medan bönder på vingårdarna desperat försöker rädda skörden med tända ljus kring rankorna i hopp om att blidka dem till att skjuta nya skott och hinna ge en andra skörd, kan köldkrisen bli lukrativ för ”finvin”-producenterna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons