”Jag kan inte laga mat utan vitlök”

Daniel Höglander.
Daniel Höglander. Foto: Micke Strinnhed

Krögaren Daniel Höglander minns mormors märgpipa, bjuder Nick Cave på middag och googlar måtten på havregrynsgröt.

Rebecka Ericson
Publicerad
Annons

Vilken Stockholmskrog besöker du oftast?
– Tennstopet. Jag gillar den opretentiösa stämningen där. Dessutom känns det som att äta historia. Maten de lagar är svår att hitta någon annanstans nuförtiden.

Ditt livs mest minnesvärda måltid?
– För något år sedan var jag i Albanien. Där besökte jag en gård som ägdes av en man som hette Ismet. Han hade lagt ner så mycket kärlek i maten som var tillagad av det som fanns på gården: egna grönsaker, mejeriprodukter och eget lammkött. Dessutom var stämningen helt rätt – vädret, mannen som spelade violin i bakgrunden och att de lagade vissa rätter över öppen eld.

Ditt första matminne?
– Jag tänker på doften när jag kom hem till mormor som barn. Det doftade blekselleri och kokt märgpipa.

Daniel Höglander planerar en vegansk middag för idolen Nick Cave. Foto: Eduardo Verdugo/TT
Annons
Annons

Vilket köksredskap vill du inte vara utan?
– En sked, så att jag kan smaka av maten. Det är viktigare att maten smakar gott än att råvarorna är snyggt hackade.

Hemligheten med din pasta bolognese?
– Jag gör den på fet färs och har alltid i blekselleri, morot, rosmarin, tomat, peperoncino och sjukt mycket vitlök. Och massor av rödvin förstås.

Oväntat bra mat- och dryckeskombination?
– Måste ändå säga att vatten är det bästa som hänt oss, det dricker jag helst till allt. Snackar vi vin till mat brukar det bli bra med ett vin du gillar till mat du tycker om. Det behöver inte vara svårare än så.

Favoritsmaksättare?
– Vitlök! Jag kan inte laga mat utan vitlök.

Daniels husmorstips ”Köp riktigt smör”. Foto: Pexels

En idol kommer på middag …
– Jag är ett gammalt Nick Cave-fan, så det skulle vara coolt att bjuda honom på middag. Jag vet att han är vegan, så bjuder på veganskt.

Om du bara fick äta en sak resten av ditt liv?
– Jag återvänder alltid till McDonalds cheeseburgare.

Det mest motbjudande du ätit?
– Det mesta som är lagat utan eftertanke.

Världens bästa matstad?
– Paris har en speciell känsla och jag var där mycket när jag var yngre. Älskar att komma tillbaka dit.

Din senaste receptgoogling?
– Måtten på havregrynsgröt. Jag har aldrig gillat havregrynsgröt, men det blev faktiskt bättre när jag gjorde den med rätt mått.

Vad har du alltid hemma?
– Det finns alltid jordnötssmör och grillkorv till barnen.

Din paradrätt?
– Kanske vår soupe de poisson, en klassisk fransk fisksoppa, som vi serverar på Aloë. Men egentligen har jag ingen paradrätt, jag vill vara levande i min matlagning.

Ditt husvin?
– Pucko är en favorit!

Ditt bästa husmorstips?
– Köp riktigt smör. Då kan du ha det framme i rumstemperatur hela tiden. Grymt smidigt både när du ska bre mackor och baka.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons