”Erdogans besked en kalldusch för Sverige”

Turkiets president Erdogan, här med Finlands president Sauli Niinistö har gett gönt ljus till finskt medlemskap i Nato – men inte till Sverige.
Turkiets president Erdogan, här med Finlands president Sauli Niinistö har gett gönt ljus till finskt medlemskap i Nato – men inte till Sverige. Foto: Burhan Ozbilici/AP

Turkisk turbulens riskerar att försena ett svenskt inträde i Nato. Det menar experter som SvD pratat med. Ett ultimatum från turkiska presidenten beskrivs som ett betydande bakslag för Sverige.

Johan Carlström
Uppdaterad
Publicerad
Annons

På fredagen kom nyheten som många hade väntat på. Under en pressträff meddelade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att han gett grönt ljus till Finlands Nato-medlemskap. Parlamentet ska nu rösta om saken, men enligt Turkietexperten Michael Sahlin är ett godkännande bara en formalitet.

– När Erdogan säger någonting så springer parlamentet i torpedfart, säger Michael Sahlin, som tidigare varit ambassadör i Turkiet och som bland annat är verksam vid det internationella fredsforskningsinstitutet Sipri.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons