Recension

Freud : an intellectual biographyFreud skrev bäst under sina svåraste perioder

Skulptören Oscar Nemon visar en byst av Sigmund Freud tillverkad inför psykoanalytikerns 75-årsdag 1931.
Skulptören Oscar Nemon visar en byst av Sigmund Freud tillverkad inför psykoanalytikerns 75-årsdag 1931. Foto: AP

En ny Freudbiografi vänder sig mot den gängse bilden av att Sigmund Freud var ett högt älskat barn. I själva verket visar brev som nu blivit tillgängliga att såväl modern som familjesituationen var ytterst komplicerade.

Publicerad
Annons

För några år sedan öppnades Freud-arkivet i the Library of Congress i Washington DC. Mängder av för allmänheten olästa brev och annat material finns nu i digitaliserad och tillgänglig form för Freud-forskarna. Det har resulterat i flera nytänkande biografiska artiklar och böcker, som Elisabeth Roudinescos tegelsten för två år sedan och helt nyligen amerikanske filosofen och psykoanalytikern Joel Whitebooks lika ambitiösa ”Freud, An Intellectual Biography”.

Whitebook använder i sin nyläsning feministisk kritik, utvecklingspsykologisk forskning, anknytningsteori och nya psykoanalytiska rön om psykoser. Utgångshypotesen är enklast tänkbara: Whitebook argumenterar för att den officiella versionen av Freuds förhållande till sin mor Amalie Nathansohn Freud varit tillrättalagd och ensidigt framhållit äldste sonen Sigmund som ett högt älskat, ja idealiserat barn, av modern ofta kallad ”mein goldener Sigi”. I själva verket visar brev och vittnesmål att såväl modern som familjesituationen var ytterst komplicerade.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons