Exklusiva vinnyheter 9 juni

Lite men gott! Så kan fredagens vinyheter sammanfattas. Det handlar med andra ord om exklusiva viner i restriktiv mängd. Här är de bästa och mest intressanta köpen.

Publicerad
Annons

1 / 4

2011 Agusti Torello Mata Gran Reserva Barrica

199 kr, nr 96030
Spanien, cava

Betyg: 5 av 6

Augusti Torello är kultförklarad och oomstridd ledstjärna när det gäller cava. Därmed inte sagt att hans viner är slätkammade publikfriare. Tvärtom! Här handlar det om mousserande viner med exceptionell särprägel, mer lämpade att serveras med mat än som illuster välkomstdrink. Stor, utvecklad cavadoft av mycket hög kvalitet. Gräddig, egen och unik smak som påminner både om fino och mogen, fatjäst och pinotdominerad champagne.

Annons
Annons

2 / 4

2014 Cloudy Bay Te Koko Sauvignon Blanc

299 kr, nr 99202
Nya Zeeland, Marlborough, vitt, rent & krispigt

Betyg: 4 av 6

Nyzeeländsk sauvignon blanc är alla vinmakares våta dröm: en kassako skördad strax före full mognad, innan höstens riskmoment slår till, skalmacererad och kalljäst med utvalda jäststammar till exceptionell arombild, buteljerad och flygfärdig innan jul för att vara uppdrucken före nästa skörd. Desto mer imponerande är detta, utan jämförelse det bästa smakprov jag upptäckt av denna vintyp, med tre års mognad. Klart diskret, men väl och spännande sammansatt smak med mer terroir än kiwi. Utmärkt, frisk och finessrik smak med godislik fatrostning och tydligt saftig, extremt publikfriande och uppmuntrande druvarom.

Annons
Annons

3 / 4

2015 Bouzeron Louis Jadot

159 kr, nr 99067
Frankrike, Bourgogne, vitt, stramt & smakrikt

Betyg: 5 av 6

Bouzeron är en kommun i Côte Chalonnaise som vi sällan möter på vinetiketterna, den enda kommunappellationen för aligotédruvan i Bourgogne. Det gör denna bekantskap extra spännande, även om smaken i allt påminner om mer klassisk och statusmässigt högtstående bourgogne. Skälet till det ligger inte bara i avkastning om omsorgsfull vinifiering, utan också i att vinet lagrats på ekfat (en tredjedel nya). Klart välgjort och attraktivt med god, mättad och redan utvecklad, hus- och ursprungstypisk doft. Fullmatad, bred och fläskig smak i medvetet fatlagrad, ändå klassiskt hållen, lite kalkdammig stil.

Annons
Annons

4 / 4

2014 Chinon Les Petites Roches

150 kr, nr 95005
Frankrike, Loire, rött, stramt & karaktärsfullt

Betyg: 5 av 6

Att cabernet franc är en druvsort som unga vinhipsters nu upptäckt är bara att glädjas åt. Själv vill jag säga äntligen. Producenten här, Joguet, var en av nyskaparna som banande väg för denna renässans. Till denna druvsorts avigsida hör att den ofta behöver ett årtionde eller mer för att till fullo yppa sina behag i minsta detalj, men just denna chinon kommer från en vingård nära floden med sandig jordmån som gör vinet förhållandevis snabbmognande. Stor, kärnfull och grönfruktig, ursprungstypisk doft i modern, välgjord stil. Tuff, druv- och ursprungstypisk smak i vinös, framtidsinriktad stil. Drick det i dag till grillat ankbröst eller spara det en fem, sex år och servera det då till helstekt anka eller ännu hellre vildand.

2014 Les Quatre Terres

130 kr, nr 99691
Frankrike, Côtes-du-Rhône, rött, mustigt & generöst

Betyg: 6 av 6

Om vinet ovan kräver sin hen, så är detta en smakupplevelse som ingen kan säga nej till. Producenten, Santa Duc, har redan tidigare erövrat plats på favoritlistan och när man nu breddar repertoaren är det med samma kännetecken: en bred, fruktgenerös doft med både värme, alkohol och välgnuggade sviskontoner och en djup, fruktigt mjukfet smak i utvecklingsbar, alkoholvarm, sydrhonsk stil.

Tio Pepe Fino En Rama

159 kr, nr 99162, Spanien
Jerez, torr sherry

Betyg: 6 av 6

Med en dåres envishet vill jag åter höja sherry till skyarna. Att vi är så få som dricker detta fullkomligt unika, välsmakande vin är inte svårt att förstå. Det är ett vin som inte liknar något annat. Låter det avskräckande? Synd, för en vinälskare med öppet smaksinne har här en absolut oemotståndlig attraktion till allehanda charkuterier, ost, skaldjur och andra tapas. Eller varför inte sushi? Mjukt flortonad, mogen smak i stram och egen, elegant kännarstil. Ljuvligt len, torr, nötig smak med eldig, både hasselnötrostad och blommig, lång efterklang.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons