Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Din mobiltelefon är 10 gånger smutsigare än toasitsen

Text: SvD Perfect Guide - 1 september 2017
Annons

I en studie presenterad av Time Magazine framgår det att våra mobiltelefoner är tio gånger smutsigare än toasitsen. Det är forskare vid University of Arizona som hittat underlag för att 17 000 bakterier lever på varje telefon.
– Det är dock inte mängden baciller på telefonen som är problemet, det är att vi lånar varandras telefoner. Om telefonerna inte rörs av andra människor är det bara en uppsättning baciller och ägaren blir inte sjuk, säger Doktor Charles Gerba.

Forskarna har hittat spår av streptokocker, MRSA och kolibakterier.
– Att ha de här bakterierna på telefonen gör dig inte automatiskt sjuk, men virusen kan spridas om exempelvis någon är sjuk och hostar och sedan räcker över telefonen till en vän.

Särskilt vaksam ska man vara vid toalettbesök.
– När toaletten spolas sprids bakterier överallt och det är så mobiltelefonen smittas med kolikbakterier. Att ta med telefonen in på badrummet är som att gå på toa utan att tvätta händerna.

Så hur håller man den ren? Doppa en mikrofiberduk i en mix av 60 procent vatten och 40 procent alkohol. Håll dig borta från vätskor och sprayrengöring, som kan skada telefonen.

Annons