Krogguiden: Smakmagi på lyxig minikrog

Den som vill ha inblick i kockarnas arbete väljer en plats i den lilla baren.
Den som vill ha inblick i kockarnas arbete väljer en plats i den lilla baren. Foto: Tomas Oneborg

På liten yta i Sibirien ryms stora smaker. Årets kock 2014 har öppnat lilla lyxiga Agrikultur som är fullsatt alla dagar i veckan. Det är bara den pyttelilla lokalen som sätter gränserna.

Krogguiden
Publicerad
Annons
Långt ner på Roslagsgatan i Chez Bettys tidigare lokaler ligger Agrikultur. Foto: Tomas Oneborg
Betyg: 5 av 6

Hemsidan avslöjar allt och ingenting om Agrikultur. Den korta informationstexten är på engelska och innehåller ledord som ”hållbarhet” och ”säsongens svenska smaker””. Sedan ett telefonnummer och en adress. Lika kortfattad är den dagsaktuella avsmakningsmenyn som ligger och väntar på bordet på Roslagsgatan. ”Tilltugg” heter den första rätten. ”Buljong, kålrot och ramslök” den andra, och så vidare. Knapphändigheten ger dem en frihet att vara flexibla och att – enligt trenden – hålla nere kopieringskostnaderna så att de kan satsa på det som ju är ställets stora förtjänst: maten. Men det hade varit en god hjälp om de på hemsidan skrivit att gästen i förväg bör meddela om den önskar ett vegetariskt alternativ.

Annons
Annons

Till skillnad från många andra restauranger som endast har avsmakningsmeny erbjuder Agrikultur inget dryckespaket. Däremot finns rekommendationer till varje rätt.

Menyn är fast och har fokus på den gröna. Men det förekommer kött så är man vegetarian bör man säga till i förväg. Foto: Tomas Oneborg

Som att ta ett djupt andetag under en skogspromenad

Filip Fastén (Årets kock 2014) och Joel Åhlin (Tjoget) smygöppnade sin mini-finkrog i december i den tidigare så omhuldade Chez Bettys gamla lokaler. Konceptet är en prisvärd avsmakningsmeny, 615 kronor per person, med en grön tonvikt – ”ett vitkålshuvud kan bli lika intressant som en fin kaviar”. Lokalen är liten men ljus och sober, som tonsatt efter de herbariebilder som hänger på väggen, vilka i sin tur matchar menyns kärlek till växtriket. Akustiken är bra, trots att vi sitter som packade sillar hör vi inte vad våra bordsgrannar säger.

Köket är – enligt trenden – öppet och vi ser allt vad kockarna gör. Lokalens storlek skapar både en familjär stämning och en ganska trängd och påpassad känsla som tyvärr förtar helhetsupplevelsen något.

För det är helt underbara aromer som ryms på de tallrikar som dukas upp framför oss. Lite känns det som att ta ett djupt andetag under en skogspromenad – en varm buljong med rik smak av ramslök och i botten en liten klick kålrotspuré, rykande heta surdegspitabröd från vedugnen med syrligt smör från Järna, potatis med libbsticka, toppad med syrad grädde och rivet andbröst.

Annons
Annons

Och smakerna bara stegras. Efterrätten låter på förhand – buffelyoghurt, rostade solrosfrön, kallpressad olja, honung och vaniljglass – som om den skulle kunna vara riktigt raw food-ruggig men är istället en saltsöt kolaklingande dröm. Och innan dess – kvällens paradnummer som alltid finns på menyn. Ugnsbakad jordärtskocka ingnuggad i miso och serverad i knäckig vedugnsgrädde som kryddats med grönpeppar och sesamfrö.
Orden räcker inte till för att beskriva hur ljuvligt och överraskande det smakar. Vi bara önskar att personalen inte var så snabb med att duka av tallriken.

AGRIKULTURagrikultur.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons