Halvledarbristen kommer leda till högre priser

Agnieszka Vilela, analytiker på Nordea, säger att en liten ljusning i halvledartillgången kan skönjas för bilindustrin i höst, men möjligen på bekostnad av andra branscher.
Agnieszka Vilela, analytiker på Nordea, säger att en liten ljusning i halvledartillgången kan skönjas för bilindustrin i höst, men möjligen på bekostnad av andra branscher. Foto: Nordea pressbild/Linda Brostrom/AP

Bristen på halvledare är ett fortsatt problem för stora delar av industrin. På sikt kommer de högre priserna nå slutkunderna.

– I första hand är det underleverantörer som absorberar kostnadshöjningen men vi kommer se det i konsumentprisinflationen också, säger Agnieszka Vilela, analytiker på Nordea.

Tea Oscarsson/TT
Publicerad
Annons

Bristen på de små men mycket intrikata halvledar-chippen har varit ett återkommande tema i den ekonomiska pandemirapporteringen. De är svåra att tillverka och omöjliga att vara utan. Bara en enda modern bil behöver ett hundratal halvledare som tar flera månader att tillverka. Att avbeställa, som många biltillverkare gjorde förra våren, för att sedan beställa nytt – var inte ett vinnande koncept.

Förutom bilindustrin har utvecklingen mot allt mer ”smarta” saker skapat behov av halvledare till allt från kylskåp till skrivare. I datorer och mobiltelefoner är de centrala.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons