Bland får och mänKärleken till får övervinner allt

Theodór Júlíusson och Sigurður Sigurjónsson.
Theodór Júlíusson och Sigurður Sigurjónsson. Foto: Scanbox

Bröderna Gummi och Kiddi har inte pratat med varandra på 40 år. Den kärlek de har behov av finner de hos sina får. Men när katastrofen når bygden måste bröderna samarbeta mot sin vilja i Cannes-vinnande film som rör sig framåt i sakta majestät.

Publicerad
Scanbox
Foto: Scanbox
Annons

De två isländska bröderna Gummi och Kiddi kunde vara hämtade ur en roman av Torgny Lindgren. De bor i var sitt hus några hundra meter från varandra i en lika tom som oändlig dal och har inte talat med varandra på 40 år. Deras hundar får bära meddelande mellan gårdarna. Himlen välver sig som en blåtonad glaskupa över dem där de bligar bistert på varandra från sina fönster. Fruntimmer finns inte på kartan. Den kärlek de har behov av finner de hos sina får.

Bröderna ser själva ut som två får, de vilda skäggen växer liksom ihop med de tjocka ylletröjorna. Men de är tillfreds var för sig tills årets bästa bagge ska utses, återkommande tävling och trätoämne, förstår man. Kiddis bagge vinner men redan dessförinnan har ett av Gummis får dött. Något är lurt. Kan det vara den fruktade sjukdomen scrapie? Då måste alla djur avlivas. Snart är alla fårfarmare i trakten panikslagna. Djuren är deras enda inkomstkälla. Kiddi ser förstås ”sjukdomen” som ett attentat, en hämnd från broderns sida. Sjukdomen visar sig dock vara högst verklig.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons