Kommentar

Martin Ahlquist:Ska ledarsidan producera nyhetsjournalistik?

Martin Ahlquist
Peter Wennblad på SvD:s ledarredaktion kunde avslöja dokument på regeringskansliet som inte lämnats till Coronakommissionen. På bilden socialminister Lena Hallengren.
Peter Wennblad på SvD:s ledarredaktion kunde avslöja dokument på regeringskansliet som inte lämnats till Coronakommissionen. På bilden socialminister Lena Hallengren. Foto: Marko Säävälä / TT

Ledarredaktionens avslöjande om undanhållna coronadokument har väckt frågor om gränsen mellan nyhetsjournalistiken och opinionsjournalistiken.

Martin Ahlquist
Publicerad
Annons

En redaktion vill alltid vara först med en stor nyhet. Det svider alltid när någon annan är först med ett avslöjande. Men när stoltheten lagt sig inser alla att det måste vara läsarens behov som är i fokus och en nyhet blir inte mindre relevant för att någon annan var först med den. Det är därför Svenska Dagbladets läsare ibland får läsa artiklar där det står att nyheten först publicerades i Dagens Nyheter och att man i Dagens Nyheter får läsa artiklar om nyheter som vi var först med.

Men hur gör man om nyheten kommer från den egna ledarsidan? Ledarredaktionens uppdrag är att självständigt från nyhetsrapporteringen bilda opinion, och det innebär också att de ibland rotar fram egna nyheter. Det var precis vad som hände på torsdagskvällen när Peter Wennblad kunde avslöja dokument på regeringskansliet som inte lämnats till Coronakommissionen. Peter Wennblad och Tove Lifvendahl och de andra på ledarredaktionen gör ju ingen hemlighet av att de önskar att den nuvarande regeringen förlorar valet i september och då passar det väl bra med en story om hur regeringen mörkar viktig information, kan någon tänka. Så är det förvisso, men det innebär inte att nyheten därför är ointressant ur ett rent publicistiskt perspektiv.

Annons
Annons

En nyhetsredaktion hanterar varje dag en stor mängd information och det allra mesta kommer från avsändare som har andra syften och drivkrafter än strikt journalistiska. Ett regeringsparti och ett oppositionsparti kan beskriva samma verklighet på helt olika sätt. Intresseorganisationer som presenterar en ny undersökning har sina egna medlemmars intresse i främsta rummet. Och en myndighet är betydligt piggare på att förmedla nyheter om hur man tycker sig ha lyckats med en uppgift än när man misslyckats. Nyhetsreporterns uppgift är att, med vetskap om detta, källkritiskt utröna om det ändå finns något som är intressant och relevant för läsaren.

Exakt så gick det till när nyhetsredaktionen utifrån Peter Wennblads avslöjande valde att gå vidare med egen rapportering i ämnet.

På Svenska Dagbladet arbetar ledarredaktionen och nyhetsredaktionen självständigt från varandra och fattar egna publicistiska beslut. Anledningen till det är att vi är övertygade om att det är i läsarens intresse att hålla isär ”news” och ”views” vilket både vår chefredaktör och ansvarige utgivare Anna Careborg och vår politiska chefredaktör Tove Lifvendahl skrivit om.

Ledarredaktionen tar ofta upp frågor utifrån nyhetsrapporteringen. Men ibland sker det omvända. En nyhet är en nyhet och från nyhetsredaktionens sida är det bara att gratulera ledarredaktionen till en bra nyhet, och publicera egna uppföljningar.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons