Glukoskontroll minskar risken för cancer

De med fetma och diabetes typ 2 som via blodprov håller koll på att blodsockret är under gränsvärdena, löper radikalt mindre risk att drabbas av cancer. Arkivbild.
De med fetma och diabetes typ 2 som via blodprov håller koll på att blodsockret är under gränsvärdena, löper radikalt mindre risk att drabbas av cancer. Arkivbild. Foto: Marcus Ericsson/TT

Cancerrisken minskar radikalt för sjuka i fetma och diabetes typ 2 som har normaliserat blodsocker. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.

Jan Samuelsson/TT
Publicerad
Annons

Att varaktig viktminskning i sig tycks skydda mot cancer, är känt sedan tidigare. Men en ny studie visar att cancerfallen blir radikalt färre bland de med fetma och diabetes typ 2, om de har en bra glukoskontroll.

Studien är gjord av Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Forskarna studerade en grupp om 393 personer med diabetes typ 2 som genomgick fetmakirurgi, och jämförde med en kontrollgrupp på 308 personer med samma grundförutsättningar, alltså grav fetma och diabetes typ 2, men som inte fetmaopererades.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons