Miljoner per par när Ablohs Nike-skor såldes

Ett av de dyrbara paren som gick under klubban i New York.
Ett av de dyrbara paren som gick under klubban i New York. Foto: Ed Jones/AFP/TT

Virgil Ablohs Nike-skor sprängde alla prognoser vid en auktion på nätet. Auktionshuset Sotheby's trodde att de skulle gå för 5 000–15 000 dollar, men priserna blev snarare kring det tiodubbla.

Henrik Samuelsson/TT
Publicerad
Annons

Budgivningen började på 2 000 USA-dollar per par, men sprang i väg rejält. Det billigaste paret gick loss på 75 000 dollar, medan det dyraste kostade över 350 000 dollar (3,2 miljoner kronor), meddelar Sotheby's.

De 200 paren är en strikt begränsad specialvariant av Nike Air Force 1, som först kom 1982. Jubileumsutgåvan skapades av stjärndesignern Virgil Abloh, i ett samarbete mellan Louis Vuitton och Nike som inneburit att båda företagen breddat sina kundgrupper. Abloh hann designa Louis Vuittons vår-sommar-kollektion för 2022 innan han gick bort i cancer i höstas, bara 41 år gammal.

Sammanlagt drog auktionen in 25 miljoner dollar, motsvarande nära 230 miljoner kronor, uppger Sotheby's.

Sportskor är en starkt växande samlarmarknad som börjat locka investerare från hela världen. De allra dyraste paren, som ofta har kopplingar till stjärnor som Kanye West och Michael Jordan, har sålts för många miljoner kronor.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons