ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Taigo – ny VW för designmedvetna köpare

Taigos assistanssystem håller bilen i mitten av filen på ett smidigt sätt.
Taigos assistanssystem håller bilen i mitten av filen på ett smidigt sätt. Foto: Pontus Lundahl/TT

Volkswagens senaste produkt är en liten suv med bra grundutrustning, goda köregenskaper och modern interiör. Men är ännu en liten suv verkligen vad världen längtat efter?

Julia Brzezinska
Publicerad
Annons

Taigo vill, som många andra bilar, ha en sportig attityd. Och enligt Volkswagen är den även tänkt att locka till sig de mer “designmedvetna” köparna. Men jämfört med föregångaren Golf Country vandrar den på en alltför trygg stig. Country var en upphöjd Golf och äkta småsuv som lanserades i början av 1990-talet. Den var tuff på riktigt och bjöd på färre “buzz words” från marknadsavdelningen och fler hasplåtar (som gör att du kan köra över vassa stenar), skyddsräcken (som gör att du kan köra emot saker), rejäla skärmkanter (som gör att det kan sprätta grus i hjulhusen utan att lacken skadas) och ett stort reservhjul på bakluckan (som kommer väl till pass om det vill sig illa).

Dagens suvar må ha blivit urbaniserade och rullar mer “on road” än “off road”. “Sportighet” används numera i vidare bemärkelse. Taigo blir dock inte sportigare än 150 framhjulsdrivna hästar. Den inom Volkswagengruppen välkända fyrcylindriga 1,5- litersmotorn passar dock riktigt bra i biltypen. Och tack vare cylinderavstängning (där motorn drivs av två cylindrar) är den bara marginellt törstigare än det trecylindriga motoralternativet på 110 hästar.

Laddar…