”Händerna är mitt bästa köksredskap”
Kocken Sayan Isaksson gör en ordentlig sofritto, gillar ”gubbvin” och bjuder husgudarna på bruna bönor.
Vilken Stockholmskrog besöker du oftast och vad beställer du?
– Jag har varit mycket på Surfers, där jag gärna beställer fermenterade revbensspjäll och dandannudlar.
Ditt livs mest minnesvärda måltid?
– Kanske den gången då kocklandslaget åt hummer på en gammal fiskebåt på Kuba. Vi hade varit på djuphavsfiske utan att ha fått napp när kaptenen frågade om vi ville äta hummer. Tio humrar kostade en flaska Havana Club.
Ditt första matminne?
– När jag fick följa med mamma till en Kinakrog i Piteå och äta fyra små rätter. De friterade räkorna och sötsursåsen var wow. Det var nog första gången jag var på restaurang.
Vilket köksredskap vill du inte vara utan och varför?
– Är händerna ett köksredskap? Det är en förlängning av tanken på något sätt. Och ett roligare svar än ’min japanska kockkniv’.
En idol kommer på middag, vem är det och vad bjuder du på?
– Jimi Hendrix och Bob Marley kommer båda två och äter bruna bönor med fläsk, en av mina favoriträtter.
Hemligheten med din spagetti bolognese?
– Det är viktigt att man låter sofritton ta tid. Jag sauterar selleri, lök, vitlök och pancetta. Sedan bryner jag köttet eller rostar det i ugnen. I den bästa av världar sätter man ragùn i ugnen på 150 grader i 1,5 timme. Men det är inte riktigt så jag gör till vardags.
Bästa mat- och dryckeskombinationen?
– Sake och sashimi.
Bästa smaksättare?
– En kombination som i Thailand kallas ’tre kompisar’: korianderrot, vitpeppar och vitlök. En bra grund.
Vilken skräpmat är din guilty pleasure?
– Hamburgare. Flippin’ Burgers har öppnat runt hörnet och ligger farligt nära jobbet.
Hel- eller halvfabrikat som du alltid har hemma?
– Hönsbuljong, tabasco och massor av snabbnudlar. Kan finnas nutella också.
Om du bara fick äta en sak resten av ditt liv?
– Sushi. Det skulle jag nog lessna minst på.
Det mest oaptitliga du ätit?
– Åt en hotpot på ett lokalt ställe i Hongkong. Man stoppar alltså grejer i kokande buljong och det var någon grislunga som inte var riktigt färdig. Sashimi på kycklinglever i Tokyo var också sådär.
Din senaste receptgoogling?
– Pitabröd. Jag gjorde ett gästinhopp på Halv grek plus turk.
Mest underskattade råvaran?
– Vitpeppar.
Vilken musik lyssnar du helst på när du lagar mat?
– Jag är picky med musik när jag jobbar och måste göra spellistan: tar gärna med Anthony and the Johnsons, Sigur rós, Nina Simone.
Vilken är din paradrätt?
– Kålpudding.
Vilket är ditt husvin?
– Har inget riktigt men gillar gubbviner som vit bourgogne.
Ditt bästa husmorstips?
– Håll rent. Så fort det blir stökigt lagar man dålig mat, det spelar ingen roll om man är professionell kock eller inte. Matlagning handlar om tajming och är ofta stressigt och stöket blir ett stressmoment i sig.