Tomas Lundin:Kiev fruktar en lösning på Moskvas villkor

Tomas Lundin
Ukrainska pansarfordon fotograferade i Donetskregionen i östra Ukraina 2014. Sedan det året, då Ryssland annekterade Krim, har ett lågintensivt krig pågått.
Ukrainska pansarfordon fotograferade i Donetskregionen i östra Ukraina 2014. Sedan det året, då Ryssland annekterade Krim, har ett lågintensivt krig pågått. Foto: Evgeniy Maloletka/AP

Minskavtalet om konflikten i östra Ukraina har seglat upp som en utväg ur den hotande konflikten. Men Kiev fruktar en uppgörelse på Moskvas villkor som skulle innebära landets undergång. Vad står på spel och var finns öppningar?

Tomas Lundin
Publicerad
Annons

 BONN Ackompanjerat av krigsmuller och osäkerhet om Vladimir Putins planer pågår febrila försök att skaka liv i Minskavtalet från 2015, som av både Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz ses som nyckeln till en fredlig uppgörelse.

Vladimir Putin är inne på samma linje. Efter överläggningar med Olaf Scholz i tisdags förklarade han på en presskonferens i Moskva att avtalet borde vara utgångspunkten för en lösning på de nuvarande spänningarna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons