RecensionDans

Kvinnor och skogDans där även ett barr bär en besvärjelse

Marianne Kjærsund och Pernille Holden i ”Kvinnor och skog”.
Marianne Kjærsund och Pernille Holden i ”Kvinnor och skog”. Foto: Sofia Runarsdotter

Hagar Malin Hellkvist Sellén låter skogen och naturen stå i fokus i sitt nya dansverk. Här finns ett starkt rituellt drag och koreografi som besvärjelse.

Thomas Olsson
Publicerad
Annons

”Kvinnor och skog” är lika mycket ett requiem över en förlorad natur som en hyllning till scenkonsten. För när koreografen Hagar Malin Hellkvist Sellén tar sig an ett ämne gör hon det grundligt, med en omfattande research. Inte så att den färdiga föreställningen är tyngd av det dokumentära förarbetet, utan mer som om den är ett koreografiskt koncentrat av det undersökta.

Tidigare har Hagar Malin Hellkvist Sellén skärskådat såväl dansbanekulturen som missionsrörelsen och flottarkärleken. Gärna ämnen som förknippas med landsbygd och livet utanför storstäderna. Aldrig med den minsta antydan till ironi eller nedlåtande betraktelser. Man skulle kunna säga att det handlar om jordnära vardagsbetraktelser fyllda av åtrå, saknad, sorg och glädje. Som beskrivning känns det ändå alldeles för begränsande eftersom varje verk eller föreställning rymmer så mycket mer. Skogen eller naturen har länge varit närvarande men är den här gången står den helt i fokus.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons