”Ytan för rörelse på skolgårdarna minskar”

Barn har rätt till rörelse och fysisk aktivitet – oavsett var i landet de bor eller vilken skola de går på, skriver artikelförfattarna.
Barn har rätt till rörelse och fysisk aktivitet – oavsett var i landet de bor eller vilken skola de går på, skriver artikelförfattarna. Foto: Janerik Henriksson/TT

Mer än 40 procent av eleverna har skolgårdar som är mindre än Boverkets rekommendationer. Det visar en ny kartläggning från SCB. Sämst är skolorna i storstäderna, skriver Anders Sjelvgren och Per Nilsson.

Publicerad
Annons

Svenska barn i åldrarna 11, 13 och 15 år tillbringar ungefär 70 procent av sin vakna tid sittande eller liggande, enligt Folkhälsomyndigheten. Samtidigt ser vi en ökning av psykosomatiska symtom som oro och nedstämdhet, sömnbesvär och huvudvärk hos målgruppen. Allt färre av våra 6–17-åringar når WHO:s rekommendation om minst 60 minuters pulshöjande fysisk aktivitet per dag. Det här är en utveckling som vi måste bryta. Vår stillasittande livsstil är på väg att bli ett av de största hoten mot folkhälsan. För att undvika en framtida hälsokris måste vi bygga ett samhälle som gör det lättare för alla att röra sig mer i vardagen. Och att bryta utvecklingen bland barn och unga är särskilt viktigt, eftersom det är i uppväxten som vi lägger fast vanor vi ofta behåller hela livet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons