”Medlemskap i Nato innebär stora risker”

Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Finlands statsminister Sanna Marin på en pressträff tidigare i maj. De  båda statsministrarna har nu  Natofrågan på sitt bord.
Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Finlands statsminister Sanna Marin på en pressträff tidigare i maj. De båda statsministrarna har nu Natofrågan på sitt bord. Foto: Johan Nilsson/TT

Fred och säkerhet kan inte byggas genom militära allianser och upprustning. Ett Natomedlemskap gör våra länder och världen mer osäkra, skriver fredsorganisationer i Sverige och Finland.

Publicerad
Annons

I både Sverige och Finland skyndas nu stora säkerhetspolitiska beslut fram. Besluten påverkar våra länders egen säkerhet och också våra möjligheter att verka för hållbar fred och nedrustning i världen. De politiska processerna är, liksom opinionen, präglad av den oro och rädsla som många känner mot bakgrund av Putins folkrättsvidriga invasion av Ukraina. Det är mycket riskfyllt att ändra grundfundamenten för våra länders säkerhetspolitik utifrån en känslofylld och uppskruvad debatt, inte minst i en spänd situation med ett oberäkneligt Ryssland. De finska och svenska regeringarnas åsikt har kanske ändrats – men riskerna med ett Natomedlemskap är desamma.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons