ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Fackbasen ryter till efter värsta vårdsommaren

Ställ upp realistiska mål för vården och arbeta mot dem, kräver Sineva Ribeiro.
Ställ upp realistiska mål för vården och arbeta mot dem, kräver Sineva Ribeiro. Foto: Stina Stjernkvist

Det har kallats den värsta sommaren någonsin i svensk sjukvård – igen. Men nu är det allvar, enligt Vårdförbundets Sineva Ribeiro. Fackförbunden kräver en kriskommission men politikerna tvekar.

Fredrik Mellgren
Publicerad
Annons

Vårdförbundet och Läkarförbundet har tröttnat på krisen. De båda fackförbunden vill se en kriskommission som långsiktigt löser de stora grundläggande problemen inom hälso- och sjukvården. Det handlar om hur man klarar behoven av att rekrytera personal och säkerställa att den är rätt utbildad, att skapa en tillräckligt bra arbetsmiljö och att ha en löneutveckling som gör att de anställda stannar i vården.

– Alla parter behöver sätta sig ner - professionerna, staten, regionerna, kommunerna och de privata vårdgivarna och bestämma tre-fyra uppnåbara mål som vi kan jobba med långsiktigt, kanske under en femårsperiod. Man kan kalla det ett kontrakt där alla parter anstränger sig och lovar att genomföra det som de gemensamt kommer fram till, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, som organiserar merparten av landets sjuksköterskor.

Laddar…