Hemtjänst får kompensation för delad tur

Anställda inom hemtjänsten i Luleå ska kompenseras för delade turer genom ett nytt avtal mellan kommunen och facket. Arkivbild.
Anställda inom hemtjänsten i Luleå ska kompenseras för delade turer genom ett nytt avtal mellan kommunen och facket. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Ett nytt avtal mellan fackförbundet Kommunal och Luleå kommun ska kompensera hemtjänsten för delade turer genom förkortad arbetstid. Anställningstiden är den första i sitt slag i Sverige, skriver Arbetet.

TT
Publicerad
Annons

Delade turer innebär att ett arbetspass är uppdelat i två med håltimmar mellan som resultat. Kommunal har länge varit motståndare till arbetsformen eftersom många av deras medlemmar upplever håltimmen som arbete. Det kan vara svårt att använda den lediga tiden till privatlivet, vilket innebär att många stannar kvar på arbetsplatsen obetalt. Detta är vanligt förekommande inom hemtjänsten och bussbolagen.

Luleå har tidigare försökt avskaffa delade turer genom ett politiskt beslut, men inte lyckats. Den nya strategin är därför att lönekompensera. De som arbetar delade turer kommer att arbeta 32 timmar i veckan men får lön för 37, vilket är heltid inom hemtjänsten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons