Johan Lagerkvist:Kina kan vinna den nya rymdkapplöpningen

Astronauterna Cai Xuzhe, Chen Dong och Liu Yang färdigställde den kinesiska rymdstationen Tiangong under 2022.
Astronauterna Cai Xuzhe, Chen Dong och Liu Yang färdigställde den kinesiska rymdstationen Tiangong under 2022. Foto: Li Gang/AP

För bara ett par decennier sedan var Kina knappast en rymdnation att räkna med, i dag har man hunnit längre än amerikanerna i planerna på att etablera sig på månen och besöka Mars. Från kinesisk sida ser man det som ett sätt att utmana Nasa, som uppfattas som ett ”rymd-Nato”.

Johan Lagerkvist
Publicerad
Annons

När Sovjetunionen föll samman 1991 och det ”första” kalla kriget tog slut gick världen in i en ny löftesrik period. Åtminstone i de västliga huvudstäderna rådde samstämmighet om att en fas av globalisering och ”ömsesidigt beroende” till gagn för ekonomisk och politisk frihet hade inletts. Den auktoritära våg som dragit fram över världen under det senaste årtiondet har dock lett till ifrågasättande av tidigare konsensus. Efter Rysslands brutala invasion av Ukraina för ett år sedan har beroendet av diktaturers olja, gas och spetsteknik blivit en huvudfråga för demokratiska länders säkerhet. Oavsett statsskick är förstås oberoende och säkerhet något som alla eftersträvar. På det kinesiska kommunistpartiets tjugonde kongress i oktober förra året rapporterade partiledaren och presidenten Xi Jinping hur Kina ”på egen hand” hade åstadkommit ”stora framgångar på många fronter, som bemannade rymdfärder, utforskande av månen och Mars, undersökningar av djuphaven och långt ner i jordens innandöme, superdatorer, satellitnavigering och kvantinformation”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons