Vad är definitionen av begreppet populism?

En politikpodd från Svenska Dagbladet med Torbjörn Nilsson, Maggie Strömberg och Henrik Torehammar.
En politikpodd från Svenska Dagbladet med Torbjörn Nilsson, Maggie Strömberg och Henrik Torehammar. Foto: Foto, Gustaf Månsson och Staffan Löwstedt, illustration, Henrik Malmsten

PODD | Veckans fråga är: Vad är historiken och definitionen av begreppet "populism"? Och är verkligen SD mer populistiska än andra riksdagspartier? Maggie Strömberg, Henrik Torehammar och Torbjörn Nilsson har svaren.

SvD
Publicerad
Annons

Lyssnaren Mats har kontaktat redaktionen med frågor om populism. Henrik Torehammar djupdyker i ämnet, kontaktar statsvetaren Andreas Johansson Heinö, och finner ett känsloladdat brett ord.

”Det har varit i modern parlör mer av en anklagelse. Någonting man kastar på andra. Samtidigt så finns det här slasktrattiga. Det är väldigt många fenomen som kan fångas in i det här vida begreppet”.

Torbjörn Nilsson undrar varför ordet har så pass dålig klang i ett system som går ut på att få röster av så många som möjligt.

”Är det inte konstigt att det är ett skällsord, alltså ett begrepp som går ut på att man lyssnar på folket.”

Maggie Strömberg hittar populism i veckans nyhet om elstöd, i ett uttalande där Ebba Busch säger att hon står på svenska folkets sida mot lagrådet.

”Då fick hon kritik för att det här var en populistisk tankefigur. Svenska folkets sida mot vem? Mot lagrådet?”.

I SvD:s podd Politiken får du hjälp att ligga steget före i svensk inrikespolitik. Nya avsnitt varje onsdag och fredag.

Efter reklamen visas:
113. Frågan: Vad är definitionen av begreppet populism?
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons