RecensionTeater
Ojämn grotesk om ett folkhem i upplösning
Torget i Vällingby centrum är nav i Martina Montelius nya pjäs om hur Folkhemmet förskingrats. Med grotesk, svart humor skildras utanförskap och relationer i en ojämn uppsättning.
Det var en gång en mamma Gurli som var expert på slaviska språk men nu äter Tramadol som lösgodis, och en lesbisk dotter som var nyliberal och på väg att sälja ut Folkhemmet. Det var också en flicka som bestämt sig för att bli nunna och en invandrargrabb som var en sinnebild av godhet – samt en socialassistent som gick sönder, en toalettvakt som söp och en präst som valt Peter LeMarc som sanningsevangelium i stället för Bibeln.
Martina Montelius har skrivit pjäsen ”Apoteksvaror i Vällingby” om några människor på ett torg. Det är ett samtidsdrama som innehåller många trådar: främst en sårig mor–dotter-konflikt, men också en rätt bister kritik mot kommersialism som slår sönder en funktionell social struktur. Vällingby var en gång symbol för det goda Folkhemmet, en abc-stad med arbetsplatser, bostäder och centrum. Under den förra borgerliga majoriteten såldes butikslokalerna ut till privata intressen. Montelius pjäs är fylld av farhågor om vad som ska hända.