München 1918Drömmen om en tysk revolution krossades

Arbetarrådet demonstrerar i München i februari 1919. Den bayerske ministerpresidenten Kurt Eisner sitter i bilens baksäte. Detta är det sista fotografiet som togs av Eisner – han mördades den 21 februari 1919.
Arbetarrådet demonstrerar i München i februari 1919. Den bayerske ministerpresidenten Kurt Eisner sitter i bilens baksäte. Detta är det sista fotografiet som togs av Eisner – han mördades den 21 februari 1919. Foto: Süddeutsche Zeitung/TT

Volker Wiedermann har en enastående förmåga att gestalta det förflutna genom enskilda människors vittnesmål. ”München 1918” ger en levande bild av den tyska revolutionen, men genom mötet med en viss vicekorpral vid namn Hitler pekar boken också framåt i historien.

Publicerad
Volker Weidermann

Volker Weidermann

Foto: Alamy/TT
Annons

Den tyske författaren Volker Weidermann fick sitt internationella genombrott med ”Oostende 1936”, en finstämd skildring av tyska intellektuella på flykt undan nazisterna. Med vänskapen mellan författarna Stefan Zweig och Joseph Roth som ett nav, berättar Weidermann om hur de landsflyktiga tillåter sig att njuta av livet i den belgiska badorten 1936. Sommarveckorna i Oostende erbjuder en kort andningspaus innan de måste fly vidare.

”Oostende 1936” är en dokumentärroman, baserad på ett rikt källmaterial: dagböcker, brev, och litterära verk. Weidermann skriver en kristallklar, njutbar prosa och använder känsligt källmaterialet för att rikta strålkastarljuset på enskilda människor i det stora, historiska skeendet. Vad upplevde de? Hur reagerade de? Hur formade det som hände deras fortsatta liv? Samma teknik använder han i sitt nya verk, ”München 1918”, där han lyfter fram den kortlivade tyska revolutionen ur skuggorna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons