”Corona kan skapa stor kris – 10 000 kan varslas”

Fredrik Sidahl varnar för att coronaviruset kan tvinga fram stora neddragningar i den svenska fordonsindustrin.
Fredrik Sidahl varnar för att coronaviruset kan tvinga fram stora neddragningar i den svenska fordonsindustrin. Foto: Jeanette Larsson/FKG

10 000 jobb är hotade och den svenska fordonsindustrin kan vara på väg mot en ny stor kris. Det hävdar Fredrik Sidahl, vd för branschorganisationen FKG. Men Volvo Cars har ännu ingen brist på komponenter som stör produktionen.

Publicerad
Annons

Coronavirusets verkningar orsakar stora problem för fordonsindustrin. I veckan begärde Spectra Premium i Trollhättan företagsrekonstruktion. Bolaget tillverkar bränsletankar till Volvos el-hybridbilar och har hundra anställda. Företaget drabbades av likviditetsproblem till följd av att Volvo Cars fabriker i Kina har hållit stängt.
Störningarna i Coronavirusets spår sprider sig nu snabbt från Kina till övriga världen, uppger Fredrik Sidahl på FKG, som organiserar de svenska underleverantörerna till fordonsindustrin.

– Det räcker att det saknas en enda liten komponent. Då stannar det hos AB Volvo, Volvo Cars och Scania. Någon gång i nästa vecka blir det materialbrist i våra bilfabriker, säger Fredrik Sidahl på FKG.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons