”Som att ta fram yxan i stället för penicillin”

Advokat Guy Lofalk genomförde båda Saabs rekonstruktioner under 2010-talets första hälft.
Advokat Guy Lofalk genomförde båda Saabs rekonstruktioner under 2010-talets första hälft. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Är coronakrisen ett välbehövligt reningsbad för näringslivet? Inte alls, menar advokaten och tidigare Saab-rekonstruktören Guy Lofalk – som ilsknar till över den senaste tidens debatt på området.

Publicerad
Många restauranger har drabbats hårt av coronakrisen.

Många restauranger har drabbats hårt av coronakrisen.

Foto: Malin Hoelstad
Annons

Kaffet i halsen. Så beskriver Guy Lofalk reaktionen när han läste SvD:s intervju med ekonomiprofessorn Pontus Braunerhjelm. Budskapet från Braunerhjelm var krasst: en del företag bör låtas gå i konkurs i ekonomiska nedgångar som en viktig process i ekonomins utveckling. Krisstöden från i våras bör avvecklas gradvis, för att inte stödstrukturerna ska befästas och förmågan till förnyelse i näringslivet hämmas. Krisen är ”ett reningsbad för ekonomin”, menade han.

Advokat Guy Lofalk, som specialiserat sig på konkurser och rekonstruktioner och i 2010-talets inledning blev känd bland svenskarna som den som skulle rädda Saab, har en helt annan syn på saken. Att låta företag slås ut nu skulle vara oansvarigt, menar han.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons