Linda Pérez:Vad är essensen av en vinrekommendation?

Linda Pérez
Illustrationsbild
Illustrationsbild Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Från personlig smak till etik och hållbarhet - många faktorer spelar in när vi väljer ett vin. Hur kan en vinskribent på bästa sätt möta läsarens förväntningar?

Linda Pérez
Publicerad
Annons

Jag har 140 tecken på mig att ge dig en god vinrekommendation. Det kräver några väl valda ord. Snabbt som attan ska det hintas om vinstil och försöka sättas finger på vad som är betydelsefullt för dig i ditt val.

Så, vad är betydelsefullt för dig? Ska mina smakintryck ge försmak eller är det viktigare att släcka faktatörstande och förtydliga vinet genom jordbruksmetoder, innehåll och geografi? Kanske en kombination av dem båda?

Allt oftare ifrågasätter jag mina vinbeskrivningar. ”Solvarma saftiga bär, violer och svartpeppar”. Romantiskt. Inbjudande och inte minst ett viktigt verktyg oss branschkollegor emellan. Men, när det kommer till rekommendationer är det nu dags för mig att börja måla med bredare penseldrag. Ge vinläsaren mer luft åt egna associationer. För vildhallon för mig kanske är vingummi för dig. Dessutom förändras vinet i flaskan hela tiden; idag är det syrliga rabarber och om några månader har sötlakritsen smugit fram. Eller så känner man ingenting av hallon och blåbär. Och det går lika fint det också. Så hur värdefulla är mina smakassociationer egentligen för läsaren?

Annons
Annons

Utöver att mäkla smaker och dofter har vinskribenter en synnerligen viktig uppgift. Att förmedla innebörd. Jorden, människorna och tillverkningsmetoder är essentiella områden. Här gäller det att ha en god taktik för att inte inkräkta på vinets glädje. Hur kan vi avråda från och upplysa om dålig produktion utan att lyfta ett allvarsamt pekfinger? Eller dela med oss av fakta på ett lättsamt och inspirerande vis?

I en vinupplevelse kan allt rymmas. Från vildhallon till sedlighet. Från vinets pris och kvalitet till myggbettet som kliar på din högra vrist.

Vin behöver inte vara så svårt. Har jag skrivit så någon gång? Då for jag nog med osanning. Vin är en djungel. Men inte för att någon ska känna sig manad att räkna upp växtlägen och vinbeskrivningar. Det svåra ligger numera i att vi har en uppsjö valmöjligheter. Och att det inte längre bara handlar om aromer utan också om miljö och etik. Och här står jag nu. Vinskribenten. Och velar kring vad som ska rymmas i mina 140 tecken till dig.

I en vinupplevelse kan allt rymmas. Från vildhallon till sedlighet. Från vinets pris och kvalitet till myggbettet som kliar på din högra vrist.
Det jag så gärna vill göra är att inspirera till en god upplevelse och få dig att känna dig trygg i ditt val. Jag vill också ge dig frihet. Självförtroendet och verktygen för att själv hitta din stil. För med rätt medel, som att till exempel veta vilka vinimportörer som uteslutande arbetar med hållbara viner eller vilka producenter du kan lita på, kommer du en god bit på egen hand.

Så nu ska jag börja svepa med penseln. Smaker kommer att få mer luft och luften ska möta viktiga förhållanden. Allt sådant som kan vägleda till och hjälpa till att sätta värde på våra vinupplevelser. Allt jag ordar om i vinrekommendationer är inte skrivit i sten och med 140 tecken tar jag mig friheten att vara flexibel. Det blir ett genomtänkt hopkok där fakta som finns tillgänglig hos våra återförsäljare, så som exempelvis druvsort eller sockerhalt, ibland får ge vika för en känsla och tvärtom. Detta med hopp om att väcka medvetenhet, nyfikenhet och vinglädje.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons