Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

Fredrik Strage: ”Jag älskar sunkbarer med blaskig bärs”

Foto: Pär Olsson/Alamy

Popkulturjournalisten Fredrik Strage besöker kyrkogårdar i Berlin, dricker blaskig öl i Hamburg och shoppar t-shirts i Barcelona.

Text: Sofie Zettergren - 15 juli 2019
Annons

Grunewald Friedhof, Berlin

Foto: Alamy

Jag är ingen vän av långa skogspromenader, men att traska genom Grunewald för att se kyrkogården där Velvet Underground-sångerskan Nico ligger begravd är ett måste. Förr kallades detta Selbstmörderhof, självmördarkyrkogården, eftersom det mellan 1879 och 1927 var den enda platsen i Berlin där människor som dött för egen hand fick begravas. Nico dog 1988 efter en cykelolycka på Ibiza.

Adress: Schildhornweg 33.

Nordlicht, Hamburg

Foto: Alamy

Jag älskar sunkbarer med blaskig bärs lika mycket som jag avskyr dyra sportbarer med raggsockssmakande IPA. Och ingen bar är sunkigare än Nordlicht i Hamburg. Thåström tillägnade detta charmiga alkis-ställe en låt: ”Det finns en krog vid Elbes Kaj. I St Pauli stad, bland ilandflutna vrak. Här hänger vi som har mönstrat av. Här hänger vi och kramar våra glas.”

Annons
Annons

Adress: Balduinstraße 28.

Annexia, Barcelona

Vill du ha en bild på Charles Manson och texten ”Je suis Charlie”? Jesusporträttet som målades över av en tokig spansk tant? En zombie? Något obskyrt undergroundband? I världens bästa t-shirtbutik, som trycker din tröja medan du väntar, finns absurt många coola motiv. Halva min garderob består av tröjor från Annexia.

Adress: 11 Carrer de les Ramelleres, Barcelona.

Ramones Museum, Berlin

Världens bästa punkband, som berikade det tyska språket med låttiteln Blitzkrieg bop, har fått världens bästa rockmuseum i Berlin. Här finns mer än 1 000 prylar ur Ramones historia i en utställning kurerad av bandets grafiske formgivare Arturo Vega. Jag kan stirra hur länge som helst på Joey Ramones slitna jeans och Johnny Ramones skinnjacka.

Adress: Oberbaumstraße 5.

Shakespeare & Company, Paris

Foto: Alamy

Att shoppa vackra begagnade pocketböcker hos boquinisterna, försäljarna som placerar sina lådor längs Seines vänstra strand, har länge varit mitt favoritnöje i Paris. Om jag vill ha litteratur på engelska går jag till den härligt stökiga bokhandeln Shakespeare & Company som ligger mittemot Notre Dame. Författare som William Burroughs, Anaïs Nin och Allen Ginsberg har hängt här.

Adress: 37 Rue de la Bûcherie.

Foto: Pär Olsson/Alamy

Annons