”Dags att evakuera överfulla flyktingläger”

Grekiska myndigheter sätter nyanlända flyktingar som kommit med smugglarbåtar från Turkiet i två veckors karantän i tält utanför de stora lägren, här på ön Lesbos.
Grekiska myndigheter sätter nyanlända flyktingar som kommit med smugglarbåtar från Turkiet i två veckors karantän i tält utanför de stora lägren, här på ön Lesbos. Foto: Panagiotis Balaskas/TT

Om coronaviruset bryter ut i flyktingläger som Moria på ön Lesbos i Grekland är det omöjligt att hålla det i schack. Att evakuera människorna därifrån är nu viktigare än någonsin, skriver Oliver Schulz, Läkare Utan Gränser Sverige.

Publicerad
Gabriele Francois Casini
Foto: Gabriele Francois Casini
Annons

Det nya coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, sprids som en löpeld över världen. Pandemin påverkar oss alla – men konsekvenserna blir som mest förödande i redan utsatta områden. För människor som drabbas av krig, våld och fattigdom. För de som inte kan bunkra matvaror eftersom de i nuläget inte ens vet om de har mat nog för dagen. För de som är fast i konfliktzoner under bombning och belägring. Och för de som lever tätt på mycket små utrymmen i flyktingläger eller slumområden med dålig eller ingen tillgång till rent vatten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons