RecensionTv-serier

Babylon BerlinUrtjusigt drama – utan motstycke i tv-tablån

Volker Bruch som Gereon Rath i ”Babylon Berlin”.
Volker Bruch som Gereon Rath i ”Babylon Berlin”. Foto: SVT

Med oceaner av tid till sitt förfogande bygger tv-serien ”Babylon Berlin” ut och om den första delen i Volker Kutschers romanserie. På gott och ont. Nu visas det hyllade dramat i SVT.

Publicerad
Liv Lisa Fries som Charlotte Ritter.

Liv Lisa Fries som Charlotte Ritter.

Foto: SVT
”Babylon Berlin” är ett stycke urtjusigt och njutbart stämningsmåleri utan motstycke i tv-tablån.

”Babylon Berlin” är ett stycke urtjusigt och njutbart stämningsmåleri utan motstycke i tv-tablån.

Foto: SVT
Annons

Att Weimarrepubliken kom att heta just så och att den bildades i just Goethes Weimar i stället för i Berlin, vilket rimligen borde te sig som det naturliga, var i mångt och mycket en ren säkerhetsfråga. Det fanns förvisso andra skäl också, inte minst en from förhoppning om att den store skaldens upphöjda vishet på något sätt skulle smitta av sig på de politiker som anförtroddes uppgiften att knåda till resterna av det avlövade tyska kejsardöme som enligt det nyss ingångna Versaillesfördraget bar skulden till det fasansfulla och förödande världskrigets utbrott, till en fungerande demokrati.

Men villkoren för en fungerande demokratisk process var allt annat än idealiska i Tyskland, och det politiska våldet eskalerade snabbt, främst förstås i Berlin, där en revanschistisk extremhöger bekrigade en splittrad vänster, som alltså också stred inbördes. Aktivister i exil importerade och bearbetade blodiga motsättningar från utländska konflikthärdar. Högarna med lik växte. Berlin, som under 1800-talet själv hade utnämnt sig till ett Aten vid floden Spree, hade enligt ett berömt uttalande från affärs- och industrimannen (med mera) Walther Rathenau, förvandlats till ett Chicago vid Spree. Detta sade Rathenau, som under ett drygt år i början av 1920-talet var tysk utrikesminister, innan han själv blev mördad av en grupp ultranationalistiska terrorister.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons