”Justera strategin mot självmord”

I veckan hålls en hyllningskonsert till Tim Bergling, känd som Avicii. Bilden är tagen på Summerburst 2018, då en tyst minut hölls för Bergling. Dagens debattörer vill se en förstärkt nationell strategi för att minska självmorden i Sverige.
I veckan hålls en hyllningskonsert till Tim Bergling, känd som Avicii. Bilden är tagen på Summerburst 2018, då en tyst minut hölls för Bergling. Dagens debattörer vill se en förstärkt nationell strategi för att minska självmorden i Sverige. Foto: Christine Olsson/TT

Antalet självmord har legat på samma nivå de senaste tio åren, trots att en nollvision antogs 2008. Det är hög tid att uppdatera den nationella strategin för att få ned självmordstalen, skriver företrädare för Psykiatrifonden och Suicide Zero.

Publicerad
Annons

På torsdag samlas 55 000 personer för en hyllningskonsert till Tim Bergling, känd som Avicii. En person som lämnade oss alldeles för tidigt. Varje år tar 1 500 personer sina liv. Det är en person var sjätte timme – eller fyra människoliv om dagen. Kostnaden har uppskattats till minst 9 miljarder kronor och 40 000 levnadsår. 90 miljoner kronor tillkommer i direkta kostnader kopplade till dödsfallen. Kostnaden i sorg, påverkad hälsa och livskvalitet för efterlevande kan inte mätas, men minst tio personer påverkas djupt av varje självmord. Utöver detta gör minst 15 000 personer självmordsförsök varje år, till en kostnad av flera hundra miljoner kronor. Uppskattningsvis har minst 150 000 personer allvarliga självmordstankar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons