ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Stämmer Michelinguiden efter ”ärekränkning”

En sydkoreansk kock är ”förolämpad” efter att ha omnämnts i Michelinguiden.
En sydkoreansk kock är ”förolämpad” efter att ha omnämnts i Michelinguiden. Foto: Jurek Holzer

En sydkoreansk kock är ”förolämpad” efter att tidigare ha fått en stjärna i världens mest prestigefyllda restaurangguide. Nu stämmer han Michelinguiden för att ha omnämnts i den mot sin vilja.

Sophia Sinclair
Publicerad
Annons

En stjärna i den ansedda Michelinguiden är en dröm för kockar världen över. Men alla jublar inte över att omnämnas i gastronomibibeln.

Den sydkoreanske kocken Eo Yun-Gwon har nu stämt Michelinguiden för ”ärekränkning”, efter att hans restaurang har omnämnts i den mot hans vilja.

– Det är en förolämpning att mitt och min restaurangs namn har listats i en så osund bok. Att bli omnämnd i Michelinguiden må ha en positiv inverkan på restaurangens anseende, men jag vill inte ha någon hjälp från ett subjektivt företag med bristande insyn, säger kocken till The Korea Herald.

Eo Yun-Gwos italienska restaurang Eo, belägen i sydkoreanska Cheongdam-dong strax söder om Seoul, fick redan 2017 en stjärna i boken. Den behölls även 2018. I årets upplaga har glansen dock falnat något, när stjärnan förlorades och Eo endast blev refererad till som en bra restaurang. Den omnämningen kommer även finnas kvar 2020.

Kockens kritik grundar sig i att han anser guidens urval vara ofullständigt.

– De testade bara runt 170 restauranger i Seoul. Det är inte tillräckligt för en rankning. Det är skandalöst, säger han.

Annons
Annons

I ett Facebookinlägg skriver Eo Yun-Gwo att han upprepade gånger har kontaktat Michelinguiden sedan han fick sin första stjärna 2017, för att be dem utelämna honom ur guiden.

Michelinguiden understryker i en kommentar att det är en fristående guide som fattar självständiga beslut om vilka restauranger som listas, utan att ta hänsyn till påtryckningar eller önskemål från ägare.

Det är första gången en sydkoreansk kock vidtar rättsliga åtgärder mot Michelinguiden – men det har förekommit tidigare i andra delar av världen.

I september i år stämde den franske kocken Marc Veyrat bolaget sedan hans restaurang La Maison Des Bois i de franska alperna nedgraderats från tre stjärnor till två. Även han krävde att bli borttagen ur guiden, med hänvisning till bedömarnas ”inkompetens”.

2017 bad en annan fransk kock, Sebastien Bras, att guiden skulle dra tillbaka hans restaurangs tre stjärnor då han upplevde att de bidrog till att han kände sig pressad. Han fick gehör för sin önskan.

I Sverige är 86 restauranger listade i årets Michelinguide. Endast en svensk restaurang, Frantzén, har belönats med det högsta betyget tre stjärnor.

Annons
Annons