ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Vägen till ofrihet

Så spikrak är inte vägen till ofrihet

Donald Trump och Vladimir Putin möttes i Helsingfors i somras. Historikern Timothy Snyder menar att Putin kunde lotsa Trump till makten i USA genom propaganda i sociala medier och Hillary Clintons hackade e-post.
Donald Trump och Vladimir Putin möttes i Helsingfors i somras. Historikern Timothy Snyder menar att Putin kunde lotsa Trump till makten i USA genom propaganda i sociala medier och Hillary Clintons hackade e-post. Foto: Jussi Nukari/TT

Putin är fascist och har placerat Trump i Vita huset. Så ser historikern Timothy Snyders beskrivning av vår tids stormaktpolitiska situation ut. Men även om hans nya bok är mångsidig och angelägen, så ger den lite för entydiga svar. Vägen till ofrihet är helt enkelt inte spikrak.

Martin Kragh
Publicerad

I diskussionerna om stora samhällsförändringar, som hoten mot demokratin och utbredningen av auktoritära styren, har historiska perspektiv hitintills varit ovanliga. Boken ”Vägen till ofrihet” av Timothy Snyder, professor i historia vid Yale University och en ledande auktoritet på Östeuropa, är ett av undantagen. I boken söker han visa på hur lärdomar från europeisk och amerikansk historia kan användas för att möta vår tids stora politiska frågor.

Snyder fokuserar i sin framställning på de områden som han behärskar bäst: Ryssland, Ukraina, Polen och USA, som han också beskriver i sin internationella kontext. För att förklara utvecklingen inför han två olika begrepp, varav det första, ofrånkomlighetens politik, definieras som uppfattningen att historien nått sitt slut och att framåtskridandets lagar är fastlagda. I detta synsätt är historiens gång redan given, en ordning där marknaden och demokrati förutses leda till integration och välstånd. Överföringen av västerländska modeller för ekonomi och politik från väster till öster under 90- och 00-talen, följt EU:s och Natos utvidgning, var de centrala institutionella aspekterna i denna ofrånkomlighetens politik.

Laddar…