ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Länder rundar EU och köper ryskt vaccin själva

Det statliga, ryska läkemedelsbolag som tillverkar Sputnikvaccinet har ännu inte formellt ansökt om godkännande från EU:s läkemedelsmyndighet EMA.
Det statliga, ryska läkemedelsbolag som tillverkar Sputnikvaccinet har ännu inte formellt ansökt om godkännande från EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Foto: Jorge Saenz/AP

Sputnik V är inte godkänt inom EU. Ändå har flera EU-länder beslutat att vaccinera sina medborgare med det ryska coronavaccinet. Farligt, menar EU:s läkemedels­myndighet EMA: ”Det är som rysk roulette”, säger en EMA-chef.

Teresa Küchler
Publicerad

BRYSSEL Det statliga, ryska läkemedelsbolag som tillverkar Sputnikvaccinet har ännu inte formellt ansökt om godkännande från EU:s läkemedelsmyndighet EMA, även om EMA redan börjat med en så kallad rullande värdering – ett slags försteg till den verkliga godkännande­processen. En ”riktig” godkännandeprocess kan ta flera veckor.

EMA ansvarar för att kontrollera att nya läkemedel är både säkra och effektiva innan de kan släppas fritt på EU:s marknad. Ändå har flera EU-länder redan nu meddelat att de tänker ta in Sputnik V.

Laddar…