Länder rundar EU och köper ryskt vaccin själva

Det statliga, ryska läkemedelsbolag som tillverkar Sputnikvaccinet har ännu inte formellt ansökt om godkännande från EU:s läkemedelsmyndighet EMA.
Det statliga, ryska läkemedelsbolag som tillverkar Sputnikvaccinet har ännu inte formellt ansökt om godkännande från EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Foto: Jorge Saenz/AP

Sputnik V är inte godkänt inom EU. Ändå har flera EU-länder beslutat att vaccinera sina medborgare med det ryska coronavaccinet. Farligt, menar EU:s läkemedels­myndighet EMA: ”Det är som rysk roulette”, säger en EMA-chef.

Publicerad
Annons

BRYSSEL Det statliga, ryska läkemedelsbolag som tillverkar Sputnikvaccinet har ännu inte formellt ansökt om godkännande från EU:s läkemedelsmyndighet EMA, även om EMA redan börjat med en så kallad rullande värdering – ett slags försteg till den verkliga godkännande­processen. En ”riktig” godkännandeprocess kan ta flera veckor.

EMA ansvarar för att kontrollera att nya läkemedel är både säkra och effektiva innan de kan släppas fritt på EU:s marknad. Ändå har flera EU-länder redan nu meddelat att de tänker ta in Sputnik V.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons