Konst att flyga drake
Ali och Gurneet har flugit drakar sedan de var små. Det krävs övning och lagom vind för att bli bra. ”Det är en jätterolig sport”, säger Ali.
Det är soligt och blåser rejält på Kärsby idrottsplats i Botkyrka utanför Stockholm – nästan perfekt väder för drakflygning.
Det skulle bara ha varit lite mindre kraftig blåst. Nu tar vinden i stället tag i draken och kastar den hastigt fram och tillbaka innan den snabbt störtar ner i backen.
– Det går absolut inte på första försöket. Man måste hitta rätt vinkel för att kunna styra och det är faktiskt svårare än vad man tror, säger Ali, 11, medan han snurrar ihop linan för att göra ett nytt försök.
Ali har flugit drake med sin pappa sedan han var två år och de fortfarande bodde i Pakistan. Där är drakflygning en populär sport, både bland vuxna och barn.
I Pakistan brukar man tävla med drakar genom att använda vassa linor och skära av varandras drakar. Men barnens linor är i stället gjorda av bomull och nylon.
– Det är en jätterolig sport, eller hobby. Man skriker jättemycket. Min pappa klippte ner typ sju drakar när han tävlade, säger Ali.
Det krävs en del träning för att kunna styra draken när den är i luften. Knepet är att när draken sjunker lågt så drar man i snöret för att den ska lyfta igen.
– Man måste träna i en eller två veckor, det beror på om man är bra på att styra. Annars kan det ta en månad, säger Ali.
Även Gurneet, 11, har föräldrar som gillar drakflygning och hon brukar ibland flyga drake hemma i trädgården. Hon flyger också drake med sin familj när hon är på besök i Indien, liksom på den årliga drakfestivalen, eller basant mela som den kallas, som anordnas av den pakistanska cricket- och kulturföreningen i Botkyrka varje vår.
Men ifjol och i år blev den inställd på grund av corona. Det tycker Ali och Gurneet är tråkigt.
– Drakfestivalen är rolig. Där får man äta pakistansk mat och får hjälp av sina släktingar att flyga drake. En person backar och släpper draken och så hjälper någon till med att styra så att inte hela draken flyger iväg, säger Gurneet.
Gurneet och Ali tycker att allt är kul med att flyga drake.
– Att tävla mot mina kusiner är det bästa. För jag är tävlingsinriktad och mina kusiner säger att jag kommer förlora. Då vill jag visa dem, säger Ali.
Alis och Gurneets familjer brukar köpa drakar från Indien eller Pakistan. Båda har testat att göra egna drakar hemma – men det var klurigt.
– Jag testade att göra en egen drake, men den kunde inte flyga för pappret var för tunt, så jag hade den bara som pyssel, säger Gurneet.
Erbjudande - prova SvD Juniorjunior.prenservice.se