RecensionTv-serier

Small axe”Fantastisk” – fylld av små bonusupplevelser

Letitia Wright spelar Altheia Jones i ”Mangrove”.
Letitia Wright spelar Altheia Jones i ”Mangrove”. Foto: SVT

Regissören Steve McQueens ”Small axe” är ett sprudlande hyllningsprojekt till svart brittisk kultur och kreativitet. Nu kommer filmsviten till SVT Play.

Andres Lokko
Publicerad
Annons

I öppningsbilden sveper kameran över Notting Hill och North Kensington i slutet av 1960-talet. Det enda jag fokuserar blicken på är Grenfell Tower som då fortfarande håller på att byggas, täckt som det är av byggnadsställningar. Det är en alldeles tillräcklig signal som automatiskt håller upp en spegel mot 2021 och i en enda effektiv bild beskriver så mycket av vad regissören Steve McQueen tänker berätta för oss med sina fem filmer om den brittiska Windrush-generationens – och deras barns – levnadsvillkor och vardag i Storbritannien från 1960-talets slut och 20 år framåt.

Sommaren 2017 fattade höghuset Grenfell Tower eld och brann ner till grunden tills bara ett betongskelett återstod och minst 72 personer förlorade livet. Fyra år senare är många av de överlevande hyresgästernas bostadssituation fortfarande olöst. Det mesta som rör Grenfell-branden är sopat under mattan. Bilden av Grenfell påminner oss genast om hur lite som har förändrats sedan 1968.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons