SvD/Sifo: M backar – tappar till SD

Jimmie Åkesson (SD) plockar röster från Ulf Kristerssons moderater. Nu skiljer bara 2,4 procentenheter mellan partierna.
Jimmie Åkesson (SD) plockar röster från Ulf Kristerssons moderater. Nu skiljer bara 2,4 procentenheter mellan partierna. Foto: Claudio Bresciani/TT

Moderaterna backar och avståndet till Sverigedemokraterna minskar i SvD/Sifos aprilmätning – om trenden håller i sig kan det påverka maktförhållandet i ett borgerligt regeringsalternativ. Liberalerna har däremot inte belönats i opinionen efter att ha valt sida.

Publicerad
Annons

I veckan kallade Sverigedemokraterna till presskonferens om regeringsfrågan. Partiledaren Jimmie Åkesson sa att SD:s ingångsvärde i ett samarbete med partier som avser rösta fram en gemensam statsministerkandidat är att det ska vara på lika villkor – där inflytandet fördelas efter partiernas storlek.

Åkesson sa också att partiet förberett sig på möjligheten att de blir större än Moderaterna i nästa val och att SD inte ställer något krav på att ingå i en regering. Men också att om partiet ska stötta en borgerlig regering de själva inte är med i så ställer det högre krav på samarbetet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons