Nya siffror: Så mycket har svenskarna på ISK-konto

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill höja beskattningen av kapitalinkomster, och S har bett om hjälp att undersöka tak på ISK-sparandet. Arkivbild
Finansminister Magdalena Andersson (S) vill höja beskattningen av kapitalinkomster, och S har bett om hjälp att undersöka tak på ISK-sparandet. Arkivbild Foto: Fredrik Sandberg/TT

Taket för ISK som S undersökt skulle slå mot många sparare. Samtidigt är bilden av ISK som ett sparande som bara gynnar vanliga människor missvisande. Efter börsfesten kan uppemot 300 000 vara ISK-miljonärer i aktier och fonder, visar SvD:s beräkningar.

Publicerad
Annons

Investeringssparkonton (ISK) har plötsligt seglat upp och blivit en het potatis i den politiska debatten. En underlagsrapport till Socialdemokraternas partistyrelse var startskottet. Där föreslås en kraftig begränsning av det gynnsamt beskattade ISK-sparandet i bland annat aktier och fonder.

Några siffror nämns inte, men i en beställning till riksdagens utredningstjänst som gjordes i höstas ville S veta effekterna av ett tak på 100 000 kronor eller 200 000 kronor för ISK-sparande, skriver DI.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons