5 enkla desserter att överraska med i helgen

Chokladpudding, citronfromage med ananas- och jordgubbssalsa och ugnsbakad rabarber med kokoskräm.
Chokladpudding, citronfromage med ananas- och jordgubbssalsa och ugnsbakad rabarber med kokoskräm.

Vissa efterrätter är så älskade att de blivit klassiker som kan avnjutas gång på gång. Imponera med de här läckerheterna som man kan förbereda i god tid och bara lägga sista handen vid just före serveringen.

Recept: Emma Brink Rask Foto: Lina Eidenberg Adamo

Publicerad
s
Foto: s
Recepten är hämtade ur ”Desserter” av Emma Brink Rask, foto Lena Eidenberg Adamo. Bokförlaget Semic.

Recepten är hämtade ur ”Desserter” av Emma Brink Rask, foto Lena Eidenberg Adamo. Bokförlaget Semic.

Annons

Crème brûlée

Den här desserten kan varieras på många sätt, exempelvis genom att smaksätta med rivet skal av apelsin, lime eller citron.

6 portioner à ca 1 dl

  • 300 g vispgrädde (3 dl)
  • 100 g mjölk (1 dl)
  • 2 tsk vaniljpasta
  • 100 g äggulor (4)
  • 60 g strösocker (2/3 dl)
  • 60 g råsocker (2/3 dl) till avbränning

1. Sätt ugnen på 90 grader varmluft och ställ formarna på en plåt.
2. Koka upp grädde, mjölk och vanilj. Rör ihop äggulor och socker försiktigt utan att vispa. Häll gräddmjölken i äggblandningen medan du rör utan att vispa.
3. Fördela smeten i formarna och grädda i 30–45 minuter, beroende på formarnas storlek, tills crème brûléen är dallrig men inte rinnig. Låt svalna till rumstemperatur.
4. Strö över ett tunt lager råsocker och bränn av med en gasolbrännare. Strö sedan på ytterligare ett lager och bränn av igen.

Annons
Annons

Chokladpudding

Barnsligt gott och enklare än du tror.

4 portioner

  • 60 g strösocker (2/3 dl)
  • 20 g majsstärkelse (2 msk)
  • 12 g kakao (2 msk)
  • 1 krm salt
  • 400 g mjölk (4 dl)
  • 15 g smör (1 msk)
  • 50 g mörk choklad, 55 proc
  • 1 tsk vaniljpasta
  • Vispgrädde, färska bär och mörk choklad till servering

1. Rör ihop strösocker, majsstärkelse, kakao och salt i en kastrull. Vispa ner mjölken lite i taget och koka upp. Sjud under omrörning ett par minuter tills det tjocknar.
2. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smör, hackad choklad och vanilj. Rör om tills det har smält.
3. Häll upp i glas eller formar och ställ i kylskåpet minst 3–4 timmar men helst över natten. Servera med lättvispad grädde och färska bär. Riv lite choklad på toppen.

Ugnsbakad rabarber med kokoskräm

6 portioner

  • 300 g rabarber
    90 g strösocker (1 dl)
    2 tsk vaniljpulver

Kokoskräm

  • 100 g kokosgrädde (1 dl)
  • 20 g glykos (1 msk)
  • 100 g vit choklad
  • 150 g vispgrädde (1 1/2 dl)

Kolasnittar

  • 75 g kylskåpskallt smör
  • 70 g strösocker (3/4 dl)
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 20 g ljus sirap (1 msk)

1. Kokoskräm: Koka upp kokosgrädde och glykos. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Slå över den varma vätskan och rör tills chokladen har smält. Tillsätt grädden och rör om. Låt stå i kylen minst 5 timmar men gärna över natten.
2. Kolasnittar: Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Blanda alla ingredienser till en deg i matberedare eller för hand och mixa tills det går ihop till en deg. Rulla ut till två längder på en plåt, platta till dem något.
3. Grädda längderna i ugnen ca 15 minuter. Ta ut och skär dem i sneda bitar medan de fortfarande är varma.
4. Rabarber: Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Skär rabarbern i 1 1/2–2 cm långa bitar och lägg i en ugnsfast form. Blanda socker och vanilj och strö över. Baka i ca 10 minuter.
5. Pensla rabarbern med den saft som har runnit ut så att den blir glansig. Låt rabarbern svalna.
6. Vispa upp kokoskrämen före servering. Varva kokoskräm, rabarber och smulade kakor i glas. Servera direkt.

Annons
Annons
s
Foto: s

Citronfromage med ananas- och jordgubbssalsa

6 portioner

Salsa

  • 200 g färska jordgubbar
  • 200 g färsk ananas
  • 1 krm svartpeppar

Gelé

  • 90 g gelésocker multi (1 dl)
  • 150 g vatten (1 1/2 dl)

Citronfromage

  • 2 gelatinblad
  • 50 g äggulor (2)
  • 90 strösocker (1 dl)
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • 200 g vispgrädde (2 dl)

1. Salsa: Skär jordgubbar och ananas i 1 cm stora kuber. Gör 3–4 drag med svartpepparkvarnen och blanda.
2. Gelé: Blanda gelésocker multi och vatten i en liten kastrull och låt koka 1/2–1 minut. Låt svalna men inte stelna.
3. Fördela hälften av salsan i sex glas. Skeda över gelén så att den täcker. Ställ in i kylen för att stelna minst 1 timme.
4. Fromage: Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter. Vispa äggulor och socker ljust och fluffigt tills alla sockerkristaller smält. Värm citronskal och -saft i en liten kastrull, lägg i gelatinet och låt det smälta. Häll ner i äggen under omrörning. Vispa grädden fluffig och vänd ner den.
5. Fördela fromagen direkt över gelén i glasen. Ställ in i kylen i minst 1–2 timmar.
6. Toppa med resten av salsan vid servering.

Pistaschamaretti

Foto: s
Annons
Annons
Recepten är hämtade ur ”Desserter” av Emma Brink Rask, foto Lena Eidenberg Adamo. Bokförlaget Semic.

Recepten är hämtade ur ”Desserter” av Emma Brink Rask, foto Lena Eidenberg Adamo. Bokförlaget Semic.

Sega och söta kakor, perfekta till en espresso.

20–25 kakor

  • 125 g mandelmjöl (2 1/2 dl)
  • 75 g pistaschnötter (1 1/2 dl)
  • 125 g florsocker (drygt 2 dl)
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 70 g äggvitor (2)

Utbakning

  • Ca 120 g florsocker (2 dl)

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
2. Mixa hälften av mandelmjölet med pistaschnötterna till ett fint mjöl. Blanda med resten av mandelmjölet, hälften av florsockret, vaniljpulver och salt.
3. Vispa äggvitorna till skum och tillsätt försiktigt resten av florsockret. Vänd ner nötmjölet i marängen i ett par omgångar. Rör försiktigt tills det inte finns några streck av maräng kvar.
4. Häll florsocker i en djup tallrik. Klicka ut bollar av smeten i florsockret, ca 1 msk stora, med hjälp av en glasskopa eller ett par skedar.
5. Rulla dem i sockret tills de är helt täckta, forma dem försiktigt till jämna bollar med händerna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pudra bollarna med ännu mer florsocker.
6. Grädda kakorna 12–14 minuter tills de precis börjar få lite färg. Ta ut och låt dem svalna.

Recepten är hämtade ur ”Desserter” av Emma Brink Rask, foto Lena Eidenberg Adamo. Bokförlaget Semic.
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons