ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Den snart 90-åriga Edna O’Brien rör alltjämt upp heta känslor.
Den snart 90-åriga Edna O’Brien rör alltjämt upp heta känslor. Foto: Sophia Spring / TT

Hon ger röst åt flickorna Boko Haram kidnappade

Hennes första böcker brändes på bål i det katolska Irland. 60 år senare rör Edna O’Brien alltjämt upp heta känslor. Författaren Lotta Lundberg tycker att det är skandal att den snart 90-åriga giganten kan vara så okänd i Sverige och börjar brevväxla med henne.

Lotta Lundberg
Publicerad

Edna O’Brien är royalty. Det är någonting med hur hon håller huvudet, lyfter hakan. Luften blir elektrisk när hon kliver in i ett rum. Åtminstone på den anglosaxiska parnassen. Philip Roth anser att hon är den mest intelligenta nu levande författaren som skriver på engelska. Han får medhåll av Alice Munro som menar att O’Brien skriver de vackraste mest bultande historier av alla. Joyce Carol Oates, Anne Enright och den före detta irländska presidenten Mary Robinson; alla står de upp och applåderar hennes verk.

Jag har träffat Edna O’Brien ett antal gånger. Hon har inte träffat mig. Det är viktigt att få det sagt så här i början. Med en del människor blir det så. Man får liksom inte till det utan att börja stamma. Det känns svårt att gå fram och börja snicksnacka med någon, för vilken vartenda ord spelar roll, varenda mening sjunger. Jag har istället sneglat över drinken i baren där hon hållit hov, eller avvaktat i publiken under litteraturfestivaler. Velat gå fram, men inte varit riktigt redo.

Laddar…