Mai betyder vattenGlimrande debut – Gud är som en strypsnara

Kayo Mpoyi är född 1986 och bor i Stockholm. Hon har gått Biskops-Arnös skrivarlinje, är medieproducent och just nu gästskrivlärare på Kvinnofolkhögskolan. ”Mai betyder vatten” är en imponerande debutroman, skriver Lina Kalmteg.
Kayo Mpoyi är född 1986 och bor i Stockholm. Hon har gått Biskops-Arnös skrivarlinje, är medieproducent och just nu gästskrivlärare på Kvinnofolkhögskolan. ”Mai betyder vatten” är en imponerande debutroman, skriver Lina Kalmteg. Foto: Kajsa Göransson

En liten flicka växer upp i dåvarande Zaire, under en allseende dömande gudsblick och trängd av patriarkala strukturer och kvinnoförtryck. Lina Kalmteg läser Kayo Mpoyis ”Mai betyder vatten”, en debutroman med en egen glimrande ton.

Publicerad
Norstedts
Foto: Norstedts
Annons

”Vilken debut!” ”Så lovande!” Nej, såna små utrop gör jag inte alls när jag läser ”Mai betyder vatten” av Kayo Mpoyi. Trots att det vore fullkomligt logiskt. I stället slukar jag romanen som om den vore skriven av en etablerad författare, med flera verk bakom sig. Sveps med, övertygas, förs till Dar es-Salaam, Tanzania, till 1989 och några år framåt, i en berättelse om Gud, orden och kvinnoförtrycket.

Jag-berättaren Adi är fem år och ska få en lillasyster, resultatet av att mamma har svalt en jordnöt, som Adis sju år äldre syster Dina har lurat i henne. Systern föds, men visar sig vara bräcklig, har svårt att andas. Hon får namnet Mai, efter gammelfarmor Mai som fick en förbannelse över sig.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons