Dick Harrison:Rivningarna hade i dag klassats som kulturmord

Dick Harrison
I slutet av 1800-talet blev tegelkyrkor i nygotisk stil populära i Sverige – på bekostnad av de gamla som inte alltför sällan revs för att ge plats åt de nya. På bild: Johannes kyrka av Carl Möller.
I slutet av 1800-talet blev tegelkyrkor i nygotisk stil populära i Sverige – på bekostnad av de gamla som inte alltför sällan revs för att ge plats åt de nya. På bild: Johannes kyrka av Carl Möller. Foto: Staffan Löwstedt

Om du vill bli impopulär som politiker ska du föreslå kostsamma byggnadsprojekt. Helst ska de också avvika från den folkligt vedertagna skönhetsuppfattningen.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

På sistone har i synnerhet de stockholmska debattvågorna gått höga. Och det är lätt att hitta debattörer som återvänder till sent 1800-tal. Inte mig emot. Personligen har jag en stark faiblesse för epokens arkitektur, i synnerhet jugendstilen. Men det vittnar knappast om en strävan efter nyskapande. Frågan är: har vi alltid varit så negativa mot vår samtids arkitektvisioner? Eller rör det sig om en postmodern nymodighet?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons