ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Miriam Bäckström, New enter imageMiriam Bäckström tänjer gränser för foto och textil

Som ett slags moderna gobelänger hänger Miriam Bäckströms stora textila vävar så tätt att de skymmer varandra.
Som ett slags moderna gobelänger hänger Miriam Bäckströms stora textila vävar så tätt att de skymmer varandra. Foto: Magnus Bons

Miriam Bäckströms storskaliga installation med hängande vävda bilder tänjer på gränserna för fotografi och textil. Bilderna är baserade på extremt högupplösta digitala fotografier som översatts till textil i moderna datorstyrda jacquardvävstolar.

Thomas Olsson
Publicerad
Annons

Miriam Bäckströms konst har alltid handlat om att synliggöra de iscensättningar som allt ifrån dokumentära bilder till teaterkonsten kan sägas bestå av. Tillsammans med skådespelare har hon också i en rad filmer och videoinstallationer undersökt gränserna mellan spelad roll och privatperson. Det har resulterat i verk där interaktionen och mötet mellan konstnären och den andra, i många fall skådespelaren Rebecka Hemse, varit lika central som deras möten med den egna identiteten i de olika verken.

Någon tvekan inför att vara såväl teatral som torrt redovisande har Miriam Bäckström inte haft när hon med fotografier, filmer eller i annat material velat visa att det iscensatta är en minst lika viktig och verklig del av verkligheten som allting annat.

Laddar…