Birgitta Ed, som är gift med M-ledaren, omskolar sig till präst.
Birgitta Ed, som är gift med M-ledaren, omskolar sig till präst. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman & Tomas Oneborg

”Jag ska se till att Ulf överlever det här”

M-ledarens fru har hjälpt Svenska Akademien med krishanteringen under våren, sitter i Nobelhusets styrelse och beskrivs som en viktig spelare för partiet. Ändå vet få vem hon är. Inför valet i höst har Birgitta Ed sålt sitt konsultbolag och omskolar sig till präst.

Uppdaterad
Publicerad

STRÄNGNÄS Några skulle säga att det är en ny roll hon går in i nu, Birgitta Ed. Näringslivskonsulten, med näst intill legendstatus i borgerligheten, ska i stället för att jobba hjälpa sin man, Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, till statsministerposten. Andra, som varit med lika länge, menar att allt är som det brukar. I alla fall sedan striden om ordförandeskapet i Moderata ungdomsförbundet, Muf, på tidiga 90-talet. Det som kallas Lycksele-striden och vars eko når ända in i dagens partipolitiska makthierarkier.

Birgitta Ed och Ulf Kristersson träffades på en Muf-kurs när hon var 15 år och han var 20. Hon har flera gånger berättat om att hon fick ”tjata jättelänge” på att de skulle bli ihop. Under några år var hon aktiv medlem i ungdomsförbundet. Hon gick i högstadiet och berördes av det som hände i Östeuropa. Där såg hon en frihetsrörelse, ett motstånd mot socialism och kommunism.