Barnmorskan kom i sista sekunden: ”Fick panik”

”Det var så skönt att föda hemma, jag kände ett helt annat lugn än vid mina tidigare förlossningar”, säger Caroline Carlstrand Nyberg.
”Det var så skönt att föda hemma, jag kände ett helt annat lugn än vid mina tidigare förlossningar”, säger Caroline Carlstrand Nyberg. Foto: Emma-Sofia Olsson

Tanken på fulla förlossningsavdelningar, risken att bli hemskickad och jobbiga personalbyten fick Caroline Carlstrand Nyberg att bestämma sig. När hon födde sitt tredje barn Lovisa, var det på en madrass hemma i lägenheten.

Publicerad
Caroline Carlstrand Nyberg med dottern Lovisa i famnen. Från vänster maken Andreas, sonen Alexander och dottern Sarah.

Caroline Carlstrand Nyberg med dottern Lovisa i famnen. Från vänster maken Andreas, sonen Alexander och dottern Sarah.

Foto: Emma-Sofia Olsson
Lovisa, sju veckor gammal.

Lovisa, sju veckor gammal.

Foto: Emma-Sofia Olsson
Annons

Sju veckor har gått sedan lilla Lovisa kom till världen hemma i lägenheten i Kristineberg i Stockholm. Nu ligger hon i sin mammas famn och ammas, för att sedan slumra till. Till skillnad från sina två äldre syskon föddes hon här hemma helt enligt den plan som föräldrarna, Caroline och Andreas Carlstrand Nyberg, kommit överens om.

– Det gick jättebra att föda hemma, men snabbare än jag hade trott. Jag hade värkar hela dagen, ändå fattade jag inte förrän ganska sent att det var skarpt läge, och ringde barnmorskorna alldeles för sent. Därför var det bara en av de två barnmorskorna som hann fram i tid, säger Caroline.
Idén att byta bort en klassisk sjukhussal mot den egna lägenheten väcktes redan i början av graviditeten, när Caroline gick på akupunktur för att lindra sitt grava illamående. En dag var akupunktören Marietta Thunström tvungen att boka om tiden, eftersom hon skulle iväg och förlösa en kvinna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons