Otippad proteinkälla – tre gånger mer energi än kött

Vilka är de fem bästa proteinkällorna för klimatet och kroppen? Anna Richert, expert på matfrågor vid Världsnaturfonden, WWF ger sina fem bästa tips.

Ann-Cathrine Johnsson
Publicerad
Annons

Bönor och andra baljväxter ligger absolut i topp när det gäller klimatsmarta, hälsosamma proteinkällor. De är näringsrika, fiberrika och proteintäta. Om man kokar dem hemma eller om man köper färdigtillredda på tetra spelar mindre roll, så länge det blir av. Även processade produkter som är framtagna av bönor är bra, trots att de är något mer klimatpåverkande. Alla steg vi kan ta för att få in mer baljväxter i kosten är positiva. Dessutom får de människor att få upp ögonen för bönor.

Ägg ger lägre miljöbelastning än många andra animaliska livsmedel och det finns god tillgång på ekologiska ägg. Klimatpåverkan per kg protein är låg, och äggen är ett effektivt sätt att få i sig näring. En förklaring till energieffektiviteten är att hönor värper många ägg och att det inte går åt så mycket foder. Ägg är både protein- och näringstäta, och de innehåller protein av extra bra kvalitet. Både äggvitan och äggulan är nyttiga.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons