Oscar blev fasthållen av skolpersonal – nu får han rekordskadestånd

Oscar säger att fasthållningarna gett honom ärr för livet, men att han känner sig lättad för att få upprättelse.
Oscar säger att fasthållningarna gett honom ärr för livet, men att han känner sig lättad för att få upprättelse. Foto: Emma-Sofia Olsson

Oscar* blev fasthållen i skolan. Nu har barn- och elevombudet vid Skolinspektionen beslutat om att han får 110  000 kronor i skadestånd. ”En väldig lättnad”, säger han.

Publicerad
Oscar tycker om att spela Pokémon på Gameboy, och att spela tennis och pingis.

Oscar tycker om att spela Pokémon på Gameboy, och att spela tennis och pingis.

Foto: Emma-Sofia Olsson

– Jag skulle säga att det känns som en stor lättnad. Men det har fortfarande kostat mig fyra år av mitt liv. Det är ett ärr för livet, men en väldigt stor lättnad att få upprättelse, säger Oscar.

För drygt ett år sedan berättade Oscar sin historia för SvD Junior. Oscar, som har diagno­serna asperger och adhd, har haft svårt med vissa saker medan andra går lätt. Till exempel är det svårt för honom att sitta still, hålla koncentrationen och han kan också bli väldigt arg. När lärarna på hans gamla skola inte kunde hantera honom höll de fast honom på ett sätt som var direkt farligt.

Oscar har berättat hur han tvingades ner på mage samtidigt som en vuxen satte sig gränsle över hans rygg, ytterligare en vuxen satte sig över hans ben och en tredje vuxen höll vakt och bytte av de som höll fast, när de blev trötta. Då var Oscar bara nio år gammal.

–  Jag tänkte bara ”ta mig loss, snälla ta mig loss”. Jag hade panik, berättade Oscar när vi träffade honom förra året.

Efter att SvD Junior, och andra medier, tagit upp Oscars fall började Skolinspektionen – som tidig­are kommit fram till att inga fel gjorts av skolan – granska utredningen igen. Det blev en jobbig period för Oscar och hans familj.

Oscar tycker om att spela Pokémon på Gameboy, och att spela tennis och pingis.

Oscar tycker om att spela Pokémon på Gameboy, och att spela tennis och pingis.

Foto: Emma-Sofia Olsson

–  Jag fick upp minnesbilder från skolan som varit svåra att bära, säger han.

Massor av känslor som Oscar hållit inom sig väcktes till liv.

–  Jag kunde bara gråta, gråta och gråta. Jag har sakta närmat mig känslorna. Det här är något som gnagt i mig. Det var väldigt skönt att få ut det, det känns lättare inombords nu.

Barn- och elevombudets besked om att han skulle tilldelas skadestånd fick han samma dag som de svenska herrarna kvalificerade sig till fotbolls-VM.

–  Det var det bästa dygnet i mitt liv.

Oscar tycker om att spela Pokémon på Gameboy, och att spela tennis och pingis. Foto: Emma-Sofia Olsson

Trots att Oscar tyckte att det var svårt att berätta om händelsen ville han ställa upp på en intervju för att hans berättelse kanske kan hjälpa andra barn. Ingen ska behöva gå igenom det han gjort.

–  Det känns som att jag hjälpt andra och det är något som jag är väldigt glad för.

Nu går Oscar på en ny skola där han trivs väldigt bra. Han beskriver skolsituationen som en ”underbar förbättring”. Till barn som varit med om saker som inte känns bra har han ett råd att ge:

–  Först och främst, berätta. Berätta och kämpa. Det viktig­aste är att berätta för någon vuxen, en förälder eller någon annan man litar på. De kan hjälpa dig. Det är inte ditt fel och du ska inte anklaga dig själv.

Oscar har fått upprättelse och blivit trodd, vilket är en så stor sak att det är svårt att beskriva.

–  Det känns så väldigt skönt. Jag hittar inte orden, jag kan nästan inte beskriva känslan som det gett mig.

* Oscar vill vara anonym och ­heter egentligen något annat.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons